Malins sista önskan uppfylls inte - kyrkogården vägrar lämna ut hennes aska.

I över fyra månader har Ulla Streiling från Ockelbo väntat på att få sprida askan efter sin dotter Malin.
Men det har inte gått.
Kyrkogårdsförvaltningen i Sandviken vägrar nämligen att lämna ut askan efter Malin, trots att länsstyrelsen har gett klartecken.

- Jag tycker att det är fel. Det var Malins sista önskan och den tycker jag ska respekteras, säger Malins mamma Ulla Streiling.
Malin Streiling från Ockelbo dog i mars månad, 22 år gammal. Hon dog efter flera års kamp mot en cancer som åt upp henne inifrån. Hennes sista önskan var att få halva sin aska spridd över Lappåsen, en naturskön kulle utanför Ockelbo, och andra halvan av askan nedsänkt i familjegraven i Ockelbo.
Länsstyrelsen sa ja, men kyrkogårdsförvaltningen i Sandviken sade nej, och vägrar lämna ut Malins aska. Malins sista önskan väger alltså inte tyngre än begravningslagen.
- Jag kan förstå hur Ulla tänker, men jag tycker inte att vi ska dela på askan efter en avliden. Det känns inte rätt och det strider mot vår tolkning av begravningslagen, säger kyrkogårdschef Arne Elg.

Länsrätten ska nu avgöra om Malins sista önskan ska uppfyllas eller inte. Och risken är stor att hennes önskan inte uppfylls. Länstyrelsen har nämligen ändrat sig, kyrkogårdsförvaltningen i Sandviken är fortfarande emot det och begravningslagen är hård: delning av aska får bara ske vid ”synnerliga skäl”, och det är INTE en person sista önskan, däremot religiösa seder.
- Det känns fel. Det måste väl ändå vara Malins önskan som är viktigast. Som det är nu får hon ingen frid, säger Ulla Streiling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista