Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Järbo

Unik bosättning i Järbo

"Vi har letat i flera år!"
0:47 min

I Järbo har en grupp arkeologer gjort ett riktigt fynd. Vid en utgrävning hittade de en 9 500 år gammal bosättning. Det är den äldsta kända bosättningen som man har hittat i mellersta Sverige.

– Jag blev jätteglad för vi har letat efter det här i flera år! säger Kjell Knutsson, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, som är ledare för projektet.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack här i skogen för man ser ju ingenting utan man får gräva provgropar med en spade, och då plötsligt dök det här upp, berättar han.

– Än så länge har vi bara plockat upp fynden men det är uppenbart att vi genom olika analyser kan få fram vilka aktiviteter som de har haft på platsen. Vi vet redan att de till exempel har jagat säl och fiskat naturligtvis.

Men det ser alltså väldigt annorlunda ut i dag på platsen jämfört med hur det såg ut då? 

– Ja, verkligen! säger han och skrattar till.

– Vi befinner oss nu i en gran- och tallskog och det växer blåbärsris och små buskar. På den tiden var det förmodligen en ganska kal ö, en klippö, i det dåtida havet, och vi har hittat en liten sandstrand där de satt på den tiden, säger Kjell Knutsson, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, som är ledare för projektet.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".