Hudiksvalls brandmän begår tjänstefel

Brandbefälen i Hudiksvall anmäler sig nu själva för tjänstefel sedan de medvetet brutit mot arbetarskyddskraven vid de två senaste helgutryckningarna i Hudiksvall. Anmälan sker i protest mot de nedskärningar som i praktiken tvingar räddningstjänstens rökdykare att tumma på reglerna.

Brandbefälen har sett sig tvungna att skicka in rökdykare, trots att de till följd av nedskärningar varit underbemannade under kvällar och helger.
Minimikravet är fem brandmän för att man ska få göra en rökdykning - men sen i juni i år finns bara 3 man på plats - och innan man får göra en rökdykning måste förstärkning från deltidsbrandkåren inväntas, vilket kan dröja åtskilliga minuter.
Brandbefälen gör nu sin anmälan för att poängtera det orimliga i den här situationen: Brandmännen tvingas alltså bryta mot lagen för att rädda liv, samtidigt som de då utsätter sig själva för onödigt stora risker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista