Sandviken

Nej till nakenbad

1:43 min

Nakenbadare kommer inte att vara välkomna på Strandbaden i Årsunda i sommar. I går eftermiddag beslutade kultur- och fritidsnämnden i Sandviken att avslå förslaget från föreningen nakenkultur om att göra en del av stranden öppen för nudister.

Anledningen är helt enkelt att ingen i Sandviken har visat intresse för en sådan strand, säger nämndens ordförande Ulf Gillström.

– Vi har genomfört tre allmänna möten och inte vid något av mötena har det framkommit lokalt förankrade krav på ett nakenbad vid Strandbaden och då kan vi inte fatta något annat beslut än det här, säger han.

Så den som hade hoppats på att få bada naken i Årsunda får alltså tänka om och packa ner badkläderna i sommar. Turerna kring ett eventuellt nakenbad vid Strandbaden har varit många och protesterna från Årsundaborna har varit massiva.

En som hela tiden varit emot naturistföreningen nakenkulturs förslag är Eva Lindgren. Hon nästan jublar över kommunens beslut.

– Det känns väldigt bra. Jag tycker att vi kan få ha stranden i fred. Man kan ha lite kläder på sig.

Varför är du emot naturister?

– Jag tänker på när jag ska bada med barnbarnen. Det passar sig inte.

Och protesterna var avgörande för politikerna berättar Ulf Gillström.

– Ja, det är klart att protester har betydelse. Men jag tror att om de som är för ett nakenbad hade tagit sitt ansvar och kommit på mötena så hade vi inte fattat det här beslutet.

För Roland Haglund som driver Strandbaden så hade ett nakenbad kunnat innebära en ökad turism vid anläggningen, men han tycker att det viktigaste är att Årsundaborna fick säga sitt.

– Jag tycker att det känns bra att vi har en demokrati som fungerar.

Hade det spelat någon roll för din del om det blev ja eller nej?

– Jag tror att vi hade fått en komplett anläggning med ett bad, men som sagt, i sådana här frågor är det viktigt att folk får säga sitt.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se