Gävle

Vinstchans för laglydiga bilister

1:31 min

I dag görs det ett försök i Gävle med en fartkamera - som belönar dom som kör lagligt. Så här lät det när några bilister stoppades tidigare i dag

Ett nytt sätt att få folk att hålla hastigheten där piskan läggs bort - och moroten tas fram. Alla som inte kör mer än 30 kilometer i timmen på Norra Strandgatan får nämligen vara med i ett lotteri.

– Det var oväntat. Men det är väl bra. Då kan man göra nåt roligt för pengarna i stället för att betala böter, säger en av de som stoppades i den här omvända hastighetskontrollen.

Har funkat i södra Sverige
10.000 kronor har alla som inte kör mer än 30 kilometer i timmen på Norra Strandgatan i Gävle chans att vinna. Försök i Helsingborg och Kalmar tidigare i år visar att hastigheterna har sänkts med den här metoden.

En fartkamera registrerar hastigheten som bilisterna kör. Hastigheten visas på en stor tavla. Ytterligare en bit bort stoppas alla bilister där de får information om det här hastighetslotteriet. De som har kört i laglig fart får sen skicka ett SMS - och är då med i tävlingen med chans att vinna pengar.

Tror på morot
Det här är ett samarbete mellan trafiksäkerhetsföreningen NTF och ett bilföretag. Försöket görs i fem städer i Sverige under maj och juni.

– Det behövs nya grepp för att komma en bit till. Det är viktigt att få ner hastigheterna i tätorterna för att få ner skadorna vid krockar.

Vad är bäst - piska eller morot?

– Vi får hoppas att moroten ger bäst effekt, säger Lars-Eric Abrahamsson som jobbar för trafiksäkerhetsföreningen NTF i Gävleborgs län.

Martin Hult

Martin Hult. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio

Reporter
Tel:
026-66 65 32
Mail: martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.