Ockelbo

Klirr i kassan för byråden

1:42 min

All vindkraft som är på gång i Ockelbo kommun kommer att ge klirr i kassan hos byföreningarna. Företagen som ansvarar för kraftverken kommer att dela ut en så kallad byapeng som ska användas till att utveckla byarna.

Och det kan skapa oändliga möjligheter berättar Elisabeth Olsson i Lingbos byråd.

– I glesbygden så finns det alltid behov och byapengen skulle dels ge oss möjlighet att marknadsföra Lingbo som en väldigt fin plats att bo på, dels ge oss som bor här en ökad trivsel.

I Lingbo så är flera vindkraftsparker på gång. Bland annat har företaget Bergvik Skog ansökt om att få sätta upp högst 85 vindkraftverk i ett område som berör både Ockelbo kommun och Bollnäs. Närmast på gång är vindkraftsparken i Jädraås. Och vindkraften kommer att kunna ge byråden betydligt bättre ekonomi. De kommer nämligen att få en byapeng från vindkraftsproducenten.

Pengen baseras på den produktion som kraftverken matar ut till elnäten. Innan produktionen är i gång är det såklart svårt att säga hur mycket pengar det handlar om men enligt Elisabeth Olsson så är det rejäla summor per år.

– De summor jag har hört ligger mellan ett par hundra tusen per år upp emot 600 000 till 700 000 kronor.

Och de pengarna tror hon skulle kunna bidra till mer liv i Lingbo.

– Numera finns det ingen butik här, och på andra orter vet jag att man har använt sådana här pengar till att ha någon form av affär. Så det är klart att det kan vara en möjlighet.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se