Styckmordsrättegången

Tio till tolv års fängelse

3:12 min

Det blev långa fängelsestraff för de tre unga män som i september styckmördade Christian Larsson i Bollnäs. Tingsrätten dömer männen till mellan 10 och 12 års fängelse för bland annat mord och brott mot griftefriden.

– Jag är i stort sett fullständigt nöjd, säger K-G Myhrberg som är målsägandebiträdet åt Christian Larssons familj.

– Man har ju dömt alla tre för mord, man har dömt två av dem till brott mot griftefrid, man har dömt ut långa fängelsestraff och man har dömt ut ett skadestånd som ligger över vad högsta domstolen har uttalat som norm vid uppsåtligt dödande, säger han.

Bråk om en pillerburk
Den 9 september mördas 26-årige Christian Larsson av tre unga män från Bollnäs. Anledningen är, menar tingsrätten, att Larsson har stulit en pillerburk med narkotikaklassat läkemedel.

Tingsrätten konstaterar att kvällen slutar i en av gärningsmännens lägenhet där Larsson först torteras och sen sticks med ett 30-tal hugg i magtrakten. De tre männen vill sedan dölja spåren och för kroppen först till Alfta där kroppsdelar skiljs åt. Merparten förs sedan vidare av två av männen och sänks i sjön Lill-Nien på gränsen till Hudiksvalls kommun.

"Brutalt och utdraget"
Lagmannen Christer Forsberg på Hudiksvalls tingsrätt konstaterar att mordet varit sällsynt brutalt och utdraget. Tingsrätten har dock inte kunnat fastställa vem som gjort exakt vad under dödsmisshandeln, utan skriver att samtliga ska dömas som så kallade medgärningsmän.

Det som framför allt använts som huvudbevis mot männen är de två filmer som de själva spelade in under mordkvällen.

För Christian Larssons familj var domen välkommen, och deras målsägande biträde KG Myhrberg säger så här om deras reaktion.

– Ja, de accepterar tingsrättens dom. De tycker att den är väl avvägd och hoppas att den inte överklagas utan att de får tid och lugn att bearbeta sin sorg, säger han.

Domen kommer att överklagas
Men någon längre vila i domen lär familjen knappast få.

– Det har vi redan beslutat. Det kommer vi att göra.

– Det kommer vi att göra.

Rösterna tillhör advokaterna Leif Silbersky och Slobodan Jovicic, två av de dömda männens försvarare. Leif Silberskys klient dömdes mildast, till fängelse i 10 år för framför allt mord och brott mot griftefriden. Men eftersom han nekat till att ha huggit Christian Larsson så vill han ha upprättelse i nästa instans.

– Han vill inte bli stigmatiserad som mördare, säger Leif Silbersky.

För den 20-årige man som ägde lägenheten blev domen elva års fängelse. Han försvarare Carl Lindström säger att de kommer att överklaga domen.

Hårdast av alla dömdes en av 19-åringarna, Han fick fängelse i 12 år för framför allt mord och brott mot griftefriden, men också en del andra mindre brott. Vi hör hans försvarare.

– Straffvärdet är alldeles för högt, säger Slobodan Jovicic.

Ja, samtliga försvarare kommer alltså att överklaga. Åklagaren Ann-Charlott Bålman säger att hon inte bestämt sig än, men mycket för att hon kommer att göra det, för att ge hovrätten möjlighet att också skärpa straffet.

Rekordstort skadestånd
Vad gäller skadeståndsanspråket så blev ett rekordbelopp utdömt. Christian Larssons föräldrar får vardera nästan 90 000 kronor. Vi advokat KG Myhrberg igen.

– Tidigare har praxis legat på 50 000 kronor och dagens dom måste man ju ändå säga är ett rejält lyft, säger K-G Myhrberg som är målsägandebiträde åt Christian Larssons familj.