Maud Olofsson avgår

2:38 min

Maud Olofsson avgår som partiledare vid Centerpartiets stämma i september. Vid en  presskonferens i eftermiddag sa hon bland annat att "valrörelser är tuffa saker" om varför hon inte ville ställa upp för en fjärde sådan.

– Jag har stor förståelse för att Maud väljer att kliva åt av. Hon har varit partiledare i tio år - och är den partiledare som nu har suttit absolut längst. Och det är ett mycket tufft jobb, säger riksdagsledamoten Anders W Jonsson från Hedesunda.

Är det bra eller dåligt för partiet att hon slutar?

– Jag tror - eftersom hon direkt efter valet sa att hon inte ville leda partiet i valrörelsen 2014 - då tror jag det är bra att hon har kommit fram till att den nya partiledaren får tre år på sig före valet istället för två år före valet.

Vem vill du se som ny partiledare?

– Jag ser att vi har två väldigt starka kandidater. Dels Anna-karin Hatt som är minister och dels min kollega i riksdagen Annie Johansson som är vår ekonomiskpolitiska talesperson - det är två jätteduktiga kvinnor och jag kan se båda två i rollen.

Vad skulle du säga om ditt namn kom upp då?

– Ja, jag har varit tydlig med att säga att jag vill ha en ledande befattning i partiledningen, och jag har kandiderat till partistyrelsen för jag vill fortsätta att driva välfärdsfrågorna väldigt hårt - så jag vill finnas med i partiledningen.

...och du skulle kunna tänka dig att vara partiledare också om det skulle vara aktuellt?

– Nja, jag ser ju att vi har två väldigt starka namn så jag har inte alls funderat i de banorna, säger riksdagsmannen Anders W Jonsson från Hedesunda.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se