Gävle

Mordmisstänkt ville "bara skrämmas"

1:49 min

Den mordmisstänkte 20-årige mannen som i dag står inför Gävle tingsrätt, misstänkt för att ha mördat en 54-årig Hoforsbo tidigare i våras, erkänner att han ha misshandlat 54-åringen men inte mördat honom. Enligt 20-åringen skulle han bara skrämma 54-åringen.

– Han mår fruktansvärt dåligt, säger Gustaf Andersson som är mannens advokat om sin klient.

Åklagaren säger att det var ett besinningslöst våld, vad säger din klient om det?

– Han bestrider det, säger Gustaf Andersson.

Och det finns flera saker som 20-åringen bestrider. I åklagarens version ska de mordmisstänkta befunnit sig i 54-åringens lägenheten under 20 minuter då misshandeln ägde rum. Men enligt den mordmisstänkte 20-åringen var det betydligt kortare än så, han uppger att de befann sig i lägenheten i tio minuter.

Skulle skrämmas
Samtidigt hävdar 20-åringen att han aldrig hade uppsåt att döda, skälet till att han sökte upp 54-åringen var enbart för att skrämma honom, säger mannens advokat Gustav Andersson.

– Han var arg och upprörd, men han vill inte vidgår att han var rasande.

Erkänner två sparkar
Även den mordmisstänkta kvinnans advokat Leif Häggström menar att det varit oförutsägbart för hans klient att våldet skulle leda till att 54-åringen avled. Hon bestrider också åklagarens version om att hon tillsammans och i samförstånd med den mordmisstänkte mannen ska ha mördat 54-åringen. Rätten bör ta ställning till det våld som hon säger sig ha utfört under misshandeln. Nämligen två sparkar.

I mån av tid kommer de åtalade att höras under dagen, bland annat kommer den mordmisstänkte 20-åringen förklara varför en film spelades in under misshandeln.

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se