Älvkarleby stämmer grannkommuner

Älvkarleby kommun har nu kommit överens med Uppsala och Håbo om att dra de andra kommunerna i Uppsala län inför rätta, om inte kommunerna inom kort kommer överens om ett avtal om kostnadsutjämning.

Bakgrunden till konflikten mellan de uppländska kommunerna är att de år 1997 tog över ansvaret för LSS - lagen om särskilt stöd till funktionshindrade - från landstinget.
Då var kostnaderna ojämnt fördelade i kommunerna så en del kommuner har betalat till de andra för att jämna ut orättvisorna.
Förra året kom staten med ett annat utjämningssystem där de kompenserar kommuner och då vill Älvkarleby, Uppsala och Håbo ha tillbaka pengar som de betalat i förskott till Enköping, Tierp och Östhammar.
Men de kommunerna säger nej.
För att komma överens har kommunerna gått till Svenska Kommunförbundet, som har kommit fram till ett medlingsbud där Enköping, Östhammar och Tierp ska betala totalt runt 20 miljoner till de andra, men också det har de sagt nej till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista