Gavlegårdarna kan ha brutit mot miljölagen

Miljökontoret i Gävle ska nu reda ut om Gavlegårdarna har gjort sig skyldiga till miljöbrott efter att ha använt det miljöfarliga ogräsmedlet Round Up.

De flesta varianter av Round Up får endast användas om personalen har utbildats till det, något som inte är fallet hos Gavlegårdarna.

Vid flera tillfällen i sommar har det miljöfarliga ogräsmedlet Round Up använts på Gavlegårdarnas många fastigheter. För att få använda Round Up krävs utbildning i de flesta fall, och det är en utbildning som Gavlegårdarnas personal inte har fått.

Hur ofta Gavlegårdarna har använt Round Up är oklart, likaså vilka fastigheter som har besprutats. Troligen rör det sig om så kallad punktbesprutning, enstaka insatser här och var. För det krävs inget tillstånd, men utbildningskravet går inte att komma undan. Och då kan det bli tal om miljöbrott, även om det får anses som ringa.

Nu ska miljökontoret undersöka det hela för att se om Gavlegårdarna brutit mot lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".