Lyckat projekt ger långtidsjukskrivna ny chans till arbete

Att vara långtidssjukskriven och dessutom arbetslös är ingen hopplös situation. Åtminstone inte om man bor i Gävleborgs län. Ett samarbetsprojekt mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen som startade i april förra året har visat sig vara mycket lyckosamt.

Projektet syftar till att långtidssjukskrivna arbetslösa ska hjälpas tillbaka till yrkeslivet eller studier, och trots att arbetsmarknadsläget i Gävleborg är långt ifrån det bästa, har 35% av de som deltagit i projektet hittat en väg ut ur sjukskrivning och arbetslöshet. I Bollnäs/Ovanåker, Gävle och Hudiksvall/Nordanstig är siffrorna ännu bättre - där har 40% av deltagarna börjat studera eller arbeta.

Siffrorna är en bra bit över riksgenomsnittet, och Gävleborg placerar sig därmed på fjärde plats i landet.

Runt 700 personer deltar i projektet där arbetsförmedlingen och försäkringskassan arbetar tillsammans med varje deltagare, som de fakto är kund hos båda myndigheterna. Med individuella planer som handlar om vägledning, praktik, studier och framför allt stöd förändras deras situation.

Krister Grönwald är projekledare, och han säger till Radio Gävleborg att en av anledningar till att länet varit så lyckosamt, är att man tidigt har försökt få tillbaka deltagarna i ett yrke - och att just arbete inte bara ses som ett mål, utan också ett medel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".