Mikroorganismer gör avloppsvattnet renare

Duvbackens reningsverk i Gävle har blivit miljövänligare. Mängden kemikalier som används i vattenreningen har minskat med 70 procent - tack vare att man nu använder mikroorganismer för att rena avloppsvattnet.

De små mikroorganismerna Stentor och Aspidisca, som nu sköter om den biologiska fosfornedbrytningen i kommunens avloppsvatten, presenterades nyligen i en kampanj som reningsverkets ”nya medarbetare”. Och de sköter alltså sitt jobb lika bra som planerat. Vattnet blir lika rent och de anställda slipper ett tungt jobb med alla kemikalier.

Men ett potentiellt smolk i vattenbägaren för Gävle Vatten är den nya produkten ”toalettpapper för barn”, som just nu marknadsförs på bred front till småbarnsföräldrar och dagis. Våtservetterna som ska vara lätta för barn att använda efter toalettbesöket marknadsförs som nedspolningsbara, trots att de fastnar i reningsverkens pumpar. Dessutom innehåller de kemikalier som mikroorganismerna i reningsprocessen inte rår på.

-Vi hoppas att de slutar marknadsföra produkterna som nedspolningsbara, säger Camilla Larsson sóm är informatör på Gävle Vatten.

Gävle Vatten är ett av flera VA-verk i Sverige som har reagerat. I augusti ska deras branschorganisation Svenskt Vatten träffa tillverkaren av de nya våtservetterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".