Ingen skolskjuts för friskoleelever

I dag börjar skolorna, men Anastasia Vrizidi från Gävle kan inte ta sig till sin skola.
Gävle kommun har dragit in de kommunala bussarna från Mårtsbo där hon bor, och någon skolskjuts får den 13-åriga flickan inte, eftersom hon valt att gå på en annan skola än den som ligger närmast.

Både Anastasias föräldrar och friskolan som hon går på har erbjudit sig att betala för den kommunala skolskjuts som andra elever får gratis. Men Göran Broman, skolskjutsansvarig på Gävle kommun, säger nej och hänvisar till kommunens skolskjutsregler.
- Så orättvist. Varför? Jag kliver på vid samma busshållpats och går av vid samma busshållplats. Jag kan till och med betala för mig själv, och ändå går det inte, säger Anastasia Vrizidi.
Det var tekniska nämnden som beslutade att dra in bussturerna från bland annat Mårtsbo, men deras ordförande Curt Nygren känner inget ansvar för Anastasia.

- Vår skyldighet är att göra det så bra som möjligt för de flesta. Det är ungefär 75 till 80 procent, säger han.

Inte heller skolskjutsansvarig Göran Broman tar något ansvar.

- Min skyldighet är att följa reglerna. Det är föräldrarns ansvar att hon kommer till skolan, säger Göran Broman.

13-åriga Anastaisa fruktar att hon måste sluta i sin nuvarande skolan och börja i en annan där hon inte har några vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".