Stockas historia i bilder

I dag öppnar en unik utställning på Folkets Hus i Stocka i Nordanstigs kommun som beskriver bygdens historia. Bland annat kan man se en sällsynt bildskatt.

-- Vi har en bilder från 1857 till idag, det är otroligt hur mycket som finns från alla år, säger Eric Wester som är en av arrangörerna bakom utställningen.

I slutet av 1850-talet grundades Stocka sågverk och kring det växte orten fram. Under utsällningen här på Folkets Hus kommer besökarna att kunna se hur utvecklingen sett ut från starten till sågverkets glansdagar fram till det las ner 1993 och vad som hänt efter det. Jan Wallin som också jobbar med den här utställningen berättar att bygden levde vidare trots att sågverket försvann.

- Ja vi kämpade trots att skolan skulle läggas ner, men så fick de igenom att driva friskola som en av de första skolorna i trakten.

En sak man kan fastna för när man tittar på en del av utställningen är en affisch för ett rockuppträdande. I slutet av april 1980 innan gruppen slog igenom stort i hela Sverige spelade nämligen det legendariska punkbandet Ebba Grön här på Folkets Hus.

– Det var många som var skeptiska och undrade vad vi hade gett oss in på, men visst blev det bra drag, säger Jan Wallin.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sverigesradio.se