Bara riktigt sjuka ska få vård i Gävleborg

Landstinget Gävleborg är på väg att införa prioriteringslistor inom sjukvården. Landstingsledningen, med socialdemokraterna och vänsterpartiet i spetsen, vill nämligen begränsa möjligheterna för lindrigt sjuka att söka vård utanför länsgränsen.

Patienter med lågt prioriterade sjukdomar eller tillstånd, till exempel åderbråck, ärr efter kejsarsnitt eller fula födelsemärken, ska i fortsättningen bara få en diagnos men inte sättas upp i en kö för behandling. Genom att göra så kan patienterna inte utnyttja det fria vårdvalet. Istället får de vänta i några år i hemlandstinget på att få en behandling.

- Vi gör detta för att våra pengar inte räcker till för att behandla alla sjukdomar. I det läget måste de mest angelägna sjukdomarna ha företräde. Det är mest solidariskt, säger landstingsrådet Ingrid Amrén (s).

En prioriteringsgrupp har tillsatts inom landstinget som ska avgöra vilka sjukdomar som ska omfattas av det fria vårdvalet. Arbetet ska vara klart i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista