Åklagare kritisk mot vapenlagen

Vapenlagen är för slapp. Det tycker åklagaren Mikael Hammarstrand. Han undersökte nyligen om det skulle gå att åtala den bonde som blev bestulen på det vapen som användes för att mörda Claes Andersson i Ockelbo i höstas. Men slarv med att förvara vapen är inte brottsligt och det har upprört åklagaren Mikael Hammarstrand.

De unga män som sköt 70-årige Claes Andersson i Ockelbo till döds i höstas - behövde bara ta en nyckel och låsa upp ett vapenskåp för att komma åt det gevär som användes vid mordet. Vapenskåpet stog i en bondgård och nyckeln fanns i ett skåp i samma rum. Att förvara vapen som är så lätta att stjäla borde vara straffbart tycker Mikael Hammarstrand - men det är det inte.
Jon Olsson som driver bondgården där vapnen stals tycker däremot att han inte har slarvat trots att han gömde nyckeln i samma rum som vapenskåpet.
Nu har Jon Olsson gömt undan nyckeln till vapenskåpet på ett annat ställe. 
 - Vapenlagen är på väg att skärpas så att de som slarvar med vapenförvaring ska kunna straffas säger Mikael Hammarstrand till Radio Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista