Stina Martinson vid ett at tävlingens tuffaste hinder. Foto: Karin Johansson / Sveriges Radio
Bollnäs

SM i fälttävlan i Bollnäs

1:08 min

Just nu pågår SM i Fälttävlan för ryttare upp till 21 år på Bollnäs ridsällskap. Ända sedan i höstas har förberedelserna pågått och bland annat har man byggt flera nya hinder i terrängen.

Ja, redan igår kväll inleddes SM-tävlingarna med dressyr. Just nu pågår banhoppningen här på ridklubben. Först i morgon är det dags för det som många går och väntar på, terränghoppningen - med stockar, diken och vattengravar som hinder. Och säkerheten är hög, berättar tävlingsledaren Helené Baumgarnter Lassa:

– Vi har veterinär på plats och en hästambulans. Vi har även en läkare som ställer upp helt frivilligt och vi har även ambulans på plats.

– Vi har ett väldigt stort pådrag med en controller som håller i tävlingarna och som följer varenda sekund och bryter och skickar ut personal om det skulle inträffa nåt.

Under helgens tävlingar rider alla på fullstora hästar och totalt deltar cirka 100 ekipage. Men bara 16 stycken har kvalat till SM för ungdomar och så kallade young riders upp till 21 år. Resten deltar i andra klasser. Och de hitresta hästarna och ryttarna engagerar hela bygden, inte minst stallägarna.

– Alla som har stallar runt om i Bollnäs har fullt med hästar. Och alla boenden som finns är fullbokade, så vi fyller stan. Man ska dela med sig av de som kommer hit, det ska spilla av sig på resten av kommunen

Stina Martinson är en av cirka fyrtio stycken som ställer upp gratis i helgen:

– Jag har ansvaret för alla priser. Men det har varit mest arbete innan eftersom jag också ska tävla.

Varför ställer du upp som funktionär?
– Det är roligt. Om man inte ställer upp så blir det inga tävlingar, säger Stina Martinson

Karin Johansson
karin.johansson@svergiesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista