Vägglössen är tillbaks

Antalet larm från människor som har drabbats av vägglöss har ökat stadigt under senare år. På Anticimex i Gästrikland handlar det om en ökning från 5-6 fall per år till ett 30-tal om året på senare tid.

Till skillnad från vägglusproblemen i 1930 och 40-talets fattigsverige har vägglusens återtåg i Sverige inget med fattigdom och smuts att göra utan mer ändrade levnadsvanor.

Det är vårt omfattande resande till fjärran länder ihop med ökad livsmedelsimport som ligger bakom kackerlackornas, vägglössens och faraomyrornas nyvunna terräng. Trenden är densamma i hela Sverige.

Det bästa sättet att slippa att få in bagageodjuren, som de kallas eftersom de ofta liftar med oss hem i bagaget, är att packa upp resväskan utomhus, tvätta allt som går att tvätta och lämna resväskan ute i kylan några veckor. Köld och värme tar nämligen effektivt död på dessa fripassagerare från varmare länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista