Gävleläkare får rätt av DO

Den läkare med utländsk bakgrund som anklagat Landstinget Gävleborg för diskriminering har fått rätt. Landstinget Gävleborg ska betala skadestånd på 40.000 kronor, och dessutom betala 32.000 kronor i retroaktiv lön till läkaren, som bland annat har lönediskriminerats.
Läkaren med utländsk bakgrund har diskriminerats enligt DO- diskrimineringsombudsmannen, och det har även Landstinget Gävleborg slutligen erkänt, även om Landstinget menar att det inte har varit avsiktligt. Läkaren fick 33 000 kronor i månadslön, det var 4000 kronor mindre än snittlönen för kollegorna. Dessutom inte läkaren ett eget tjänsterum, något som de andra läkarna fick. Diskriminering anser Diskrimineringsombudsmannen som nu förmått landstinget att betala ut retroaktiv lön på totalt 32000 kronor, och dessutom ett skadestånd på 40 000 kronor till läkaken. Läkaren är fortfarande anställd på länssjukhuset Gävle Sandviken, men han har varit tjänstledig sedan september, och vill inte återvända till arbetet. För att undvika liknande fall i framtiden har Landstinget Gävleborg lovat Diskrimineringsombudsmannen att ta fram en mångfaldsplan, som ska vara klar senast vid halvårskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista