Gävle

Ungdomar vill hjälpa svältdrabbade i Somalia

1:46 min

Nu har Gävleborna börjat engagera sig för svältkatastrofen i östra Afrika. Den Gävlebaserade ungdomsorganisationen Somali Youth League samlar just nu in pengar till behövande i Somalia.

Halima Ali och hennes tre kompisar har precis kommit upp till andra våningen i ett hyreshus i Sätra. Här ringer de på hos boende och frågar om det vill skänka en slant. Halima Ali är ordförande för organisationen Somali Youth League som just nu börjat en insamling för att stödja de människor som drabbats av hungersnöden i Somalia.

– En av våra medlemmar har precis rest till Afrika och han ska vara där i sex månader. Så de här pengarna går till honom för att han ska köpa kläder och mat.

Länderna på Afrikas horn - Etopien, Djibouti, Kenya och Somalia - upplever just nu den värsta torkan på flera decennier och FN tror att mer än två miljarder dollar kommer att behövas för att möta det akuta behovet av hjälp.

Den stora bristen på mat drabbar främst barnen och många lider av allvarlig undernäring.

– Släktingar ringer och säger att de behöver mer pengar och att maten inte räcker till alla barn. Då förstår man att det är så nära mig. När man ser alla hemska bilder mår man illa. Därför satsar vi, säger Halima Ali.

Fernando Arias

Fernando Arias. Foto: Sveriges Radio

Tel: 026-66 65 22
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista