Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
ingen licensjakt på varg

Naturskyddsföreningen välkomnar vargbeslut

1:40 min

I går meddelade regeringen att det inte blir någon licensjakt på varg nästa år. Dessutom tas taket på 210 individer bort. Något som glädjer Per-Olof Ericsson på Svenska Naturskyddsföreningen i Gävleborg.

– Jag tycker att det var ett positivt beslut, säger Per-Olof Ericsson.

Licensjakten på varg tas alltså bort under nästa år, men istället kommer skyddsjakten att utökas. Det görs som ett slags kompensation för den uteblivna licensjakten, samt att det tidigare taket på 210 individer tas bort.

Vid gårdagens presskonferens var miljöminister Andreas Carlgren (C) dock noga med att påpeka att det uteblivna taket inte innebär att vi skulle få ett obegränsat antal vargar:

– Självklart inte. Dels har det hela tiden stått klart att vi ska nå gynnsam bevarandestatus, men med så få vargar som möjligt, sa Andreas Carlgren.

Något som Per-Olof Ericsson, på Svenska Naturskyddsföreningen i Gävleborg, tycker är lite märkligt. Både att skyddsjakten ska utvidgas och att antalet individer ska minimeras.

– För att få någorlunda bevarandestatus på vargen tror vi i Naturskyddsföreningen att stammen måste öka till omkring 500 individer, men det blir svårt om det blir lättare att få igenom skyddsjakt och tjuvjakten ökar, säger Per-Olof Ericsson.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista