Tilde Mörk med sin rosa insulinpump och hennes bror Robin visar brevet till statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
bollnäs

Statsministern fick brev om diabetikers oro

De senaste diskussionerna om vem som ska betala för insulinpumpar har oroat landets diabetiker. 12-årige Robin Mörk i Bollnäs skrev ett brev till självaste statsministern Fredrik Reinfeldt om saken.

Ungefär 9.000 diabetiker använder en insulinpump. Syftet är att ge en bättre blodsockerkontroll och att undvika kraftigt svängande blodsocker; något som annars kan påverka det dagliga livet mycket. En insulinpump kostar cirka 30.000 kronor och behöver bytas ut vartannat år. 

Den föreskrivs alltid av läkare och kostar inget för patienten utan subventioneras av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Men de vill inte längre betala utan tycker att landstingen ska ta kostnaderna.

Oro för patienterna
Diabetesförbundet tror att det kommer att drabba patienterna i slutänden när landstingen måste spara pengar.

När 12-årige Robin Mörk i Bollnäs fick höra det här på TV blev han mycket orolig och upprörd och skrev ett brev till statsministern Fredrik Reinfeldt.

Så här börjar brevet:

Hej!
Jag heter Robin och har diabetes. Min lillasyrra har också diabetes. Nu ska jag förklara för dig hur det är för min familj. När min syrra hade sprutor låg hennes värden inte bra men hon har pump nu.

Löfte från SKL
Nu har organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL lovat att ingen diabetiker själv ska behöva betala sin insulinpump. Det svaret har även Robin Mörk fått av statsrådsberedningen.

– Nu hade de lovat att pumparna inte skulle kosta, men de har ju inte bestämt än, säger Robin Mörk som inte vågar lita på svaret han fått.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista