Lööf favorit som ny Centerledare

2:21 min

I slutet av september väljer Centerpartiet ny partiledare efter Maud Olofsson. En av de tre kandidaterna är Anders W Jonsson från Hedesunda i Gävle kommun, men bland de Centerpartistiska riksdagsledamöterna är Annie Lööf den klara favoriten.

De tre kandidaterna Anna-Karin Hatt, samt riksdagsledamöterna Annie Lööf, tidigare Johansson och Anders W Jonsson åker nu landet runt för att marknadsföra sig bland partikamraterna.

– Jag tycker faktiskt att alla tre har en otroligt bra beskrivning av vad de vill göra och en bra beskrivning av Centerpartiets politik. Men jag tycker ändå att Annies sätt att framför det bär lite längre, och jag tror att den egenskapen är viktig, säger Karin Nilsson från Kronoberg, en av de elva riksdagsledamöter som föredrar Annie Lööf.

I riksdagsgruppen vill elva ledamöter se Annie Lööf som nästa partiledare. Fem personer propagerar för Anna-Karin Hatt, medan ingen av de Ekot har varit i kontakt med har Anders W Jonsson som sin favorit.

Fyra personer vill i dag inte ge något besked och säger att de är osäkra. En ledamot har inte gått att nå.

Riksdagsledamöterna har visserligen inte rösträtt när Maud Olofssons efterträdare ska väljas på stämman i september, men som opinionsbildare är de viktiga ändå.

Flera riksdagsledamöter har undertecknat debattartiklar till stöd för den ena eller andra kandidaten.

Kenneth Johansson, centerpartist från Dalarna har både bloggat och skrivit på upprop för att lansera Anna-Karin Hatt.

– Det som jag tycker är allra viktigast är att Anna-Karin Hatt är mycket tydlig med att hon står för en socialliberal politik. Det gör jag med, och jag tycker att det är jätteviktigt att dels ge enskilda människor möjlighet att utvecklas, men samtidigt alltid komma ihåg att det finns stunder då vi behöver samhällets stöd. För mig innebär det ett socialliberalt synsätt, och det tycker jag att Anna-Karin lyfter fram på ett bra sätt, säger Kenneth Johansson.

Enligt Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, står Annie Lööf betydligt längre ut till höger i bland annat skattefrågor än vad Anna-Karin Hatt gör.

Mikael Sundström menar att valet av partiledare kommer att påverka färdriktning i partiet.

– På längre sikt är det så att ideologin styr vart partiet tar vägen. Man står och väger i Centerpartiet. Ska man gå mycket längre åt höger och försöka ta en plats till höger om Moderaterna, eller ska man försöka appellera till både höger- och vänsterväljare, som man har försökt hittills. Det är en stor fråga, och där kommer partiledaren ha en viktig roll, säger Mikael Sundström.

11 av 23 vill se Lööf som partiledare

Av centerpartiets 23 riksdagsledamöter har 11 Annie Lööf som favorit, 5 personer vill se Anna-Karin Hatt som partiledare, 4 personer är i dag osäkra eller vill inte ge besked. 1 person har inte gått att nå.

Vi har inte talat med riksdagsledamöterna Annie Lööf eller Anders W Jonsson eftersom de själva kandiderar.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.