Fattiga bärplockare lockades av skogens guld . Foto: Scanpix/Arkivbild

Misstänkt människohandel i bärskogen

1:33 min

Att locka fattiga människor att under usla villkor resa till Sverige för bärplockning, ska betraktas som människohandel. Det hävdar kammaråklagare Christina Voigt vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, som nu låtit Hudiksvalls tingsrätt häkta två personer som arrangerat sådan bärplockning i Hälsingland.

Det var i fredags som ett bulgariskt par häktades, på sannolika skäl misstänkta för människohandel.

Enligt åklagare Christina Voigt har paret rekryterat, transporterat och till sist på ett brottsligt sätt utnyttjat ett antal landsmän i Hälsinglands bärskogar. De fattiga bulgarerna blev lovade guld och gröna skogar om de reste till Sverige för att plocka bär, men i själva verket fick de enligt Christina Voigt inte inte ens tillräckligt med mat för dagen

- De har tvingat leva under mycket knappa förhållanden. Dåligt med mat och påvert boende, berättar hon.  

Slavliknande villkor

Enligt åklagaren har bärplockarna under en månads tid tvingats ut i skogen flera timmar om dan och paret har själva lagt beslag på både skörden och de inkomster den inbringat. Paret har också sett till att konfiskerat bärplockarnas id-handlingar, så att de inte ska kunna ge sig iväg.

Unikt åtal

Trots att Christina Voigt misstänker att den här typen av utnyttjande är vanligt, är Söderhamnsfallet sannolikt det första som kan leda till åtal för människohandel.

- Det har nog inte skett förut och det har definitivt aldrig tidigare lett till fällande dom. Människohandel är svårt att bevisa - brottsoffren hinner oftast försvinna ur landet innan rättsprocessen tar sin början, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista