Den nya myndigheten som bland annat skulle sköta administrationen åt Skatteverket och Försäkringskassan kan hamna i Gävle. Foto: Scanpix
GÄVLE

Ny supermyndighet kan hamna i Gävle

0:48 min

Gävle kan bli hemvisten för en ny supermyndighet, som ska samordna och administrera landets övriga myndigheter. Det föreslås i en utredning som just nu bereds hos Socialdepartementet. Carina Blank, Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Gävle, välkomnar förslaget.

Gävle och Östersund föreslås bli myndighetens placering eftersom det redan nu finns stora administrativa organisationer i form av Skatteverket och Försäkringskassan där.

Om förslaget genomförs kan staten spara uppåt 300 miljoner kronor per år, beroende på hur många myndigheter som ansluts.

Totalt beräknas den nya myndgheten behöva mellan 600 och 800 anställda fördelade på Gävle och Östersund.

Och det här välkomnas av kommunalrådet Carina Blank:

– Det betyder ju fler arbetstillfällen, och en sådan här utredning tycker jag också är en bekräftelse på att vi är en bra ort för att lokalisera verksamhet på, säger hon.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista