Ljusdal

Fördomar mot utländska spelare

1:33 min

Färila IF har värvat internationellt i fotbollens division fyra. Efter värvningarna från spelare från Brasilien, Spanien och USA har man vänt en 8 matcher lång förlustsvit till sju raka vinstmatcher. Men på klubbens hemsida har negativ kritik kommit fram efter värvningarna.

– Jag tycker det är hur roligt som helst! Alla i laget höjer sig och alla i laget är positiva och tycker att det är roligt. Det är stor skillnad på träningar med mycket bättre tempo. Det är roligare helt enkelt! Jag är bara positiv, säger utespelaren Emil Rosell.  

"Real Färila"
Emil spelar i Färila IF - eller "Real Färila" som klubben kallas i folkmun.

En förlustsvit på åtta matcher och hot om nedflyttning till division fem vändes av talangfulla gästande spanjorer, amerikaner och brasilianare till sju raka segrar.

Brasilianaren Diogo Pavanello tycker att Färilaspelarna spelar bra, men spelar mer långa bollar än satsar på teknik och närkamper.

Välkomnas inte av alla
Men i Färila IF:S gästbok välkomnas inte alla utlänningar.

Vi hör Emil Rosell, utespelare i Färila IF:

– Jag tycker att man ska välkomna dem. Varför inte? Vi har ju inte haft något lag om vi inte hade tagit hit spelare. Vi måste göra det annars hade vi inte haft några spelare, säger han.

– Vi får mycket uppmärksamhet, det är mycket folk på matcherna och det skrivs om oss i tidningar, så jag är bara positiv till det här.

På hemsidans gästbok kan man bland annat läsa:

"Ha ha, Real Färila - en nödlösning varar inte för evigt. Vad är ni om två år...Signatur Pessimist"

Rolf Jansson, sportchef i Färila, får svara på den frågan:

– Det vet ju inte vi. Det är klart att det här är en tillfällig lösning just nu.

Vad tycker du om attityden som ibland är väldigt kärv mot de som kommer hit?

– Den är sorglig. Jag hade trott att vi hade växt ifrån det här, men det hade vi tydligen inte, säger Rolf Jansson, sportchef i Färila som i dag tar med en spelare från Elfenbenskusten till klubbens träning.

Hasse Persson
hasse.persson@sverigesradio.se