Kent Brodin som tar med sig personal och traktorer, containrar till Ramsjö. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
Ljusdal

Mobil sopsuccé i Ljusdal

1:16 min

Ljusdals kommuns satsning på mobila återvinningsstationer har blivit en succé. Och i dag är de på plats i Ramsjö - och lockar dessutom med gratismat.

– Vi lockar folk i Ramsjö med fika, hamburgare och varmkorv, säger  Kent Brodin som förestår återvinningsanläggningen Åkerslund i Ljusdal.

Och då kommer de med skrotet också?

– Då kommer de med skrotet också... vi byter skrot mot hamburgare, säger han och ler.

Långa avstånd i kommunen
Det är fem mil från ytterändarna Ramsjö och Los till den centrala återvinningsstationen Åkerslund - Ljusdals populäraste plats.

– Miljömedveten hos folk har ökat betydligt. När vi startade för elva år sedan här på Åkerslund kom det i genomsnitt 30 bilar per dag, och i dag ligger vi på 140 bilar i snitt. Och nu i våras när vi var i Los hade vi uppskattningsvis 350 bilar på fem timmar. Det var en succé!

Succé för mobil återvinning
Sopsuccé kan man kalla kommunens grepp att samla in teveapparater, kylskåp, trallvirke, glödlampor, lysrör, färgrester och annars som bara gör ont bland stenar och stubbar.

– I våras i Ramsjö fick vi in 27 ton järnskrot, i Los fick vi in 35 ton järnskrot. Plus det övriga brännbara - 10 ton i Ramsjö och 15 ton i Los.

Kan man säga att det bär sig fast det är lördag när ni sticker iväg så här?

– Ekonomiskt kanske man inte kan säga att det bär sig, men för miljön bär det sig! säger Kent Brodin som förestår återvinningsanläggningen Åkerslund i Ljusdal.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista