Kalle Gullberg är hoppfull. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Gävleborg

Flodkräftan ska skyddas

2:17 min

Den utrotningshotade flodkräftan ska få ett starkare skydd i Gävleborg. Det är länsstyrelsen som har fått extra pengar för att skydda den svenska ursprungliga kräftan.

– Det är bara i Storsjön och i Gavleån nedströms som jag känner att det kommer att bli nästan omöjligt att få tillbaka flodkräftan. I resten av länet är det faktiskt ganska god chans fortfarande, säger Kalle Gullberg.

Satsar på stödinsatser
Länsfiskekonsulent Kalle Gullberg är hoppfull över att den lite taggiga, mörkskaliga och folkkära flodkräftan ska få finnas kvar i länet även i framtiden.

Så här ska det gå till:

– Vi ska försöka göra stödinsatser. Man ska kunna få pengar för att få hjälp att sätta tillbaka flodkräftan, eller stärka bestånd som är svaga. Och dessutom tror vi jättemycket på att bilda skyddsområden där man har speciellt stark lagstiftning så att den som är fiskevattenägare och äger flodkräftbestånden där kan få extra hjälp - både med lagstiftning och pengar - för att försöka bevara de här, säger han.

Båtförbud
Det kan till exempel handla om att det ska bli svårare att få lägga i båtar och kanoter som kan vara smittade med kräftpest.

Flodkräftan betraktas som utrotningshotad, den är rödlistad, men i vårat län ser det förhållandevis ljust ut tycker Kalle Gullberg:

– I södra landet är situationen alltid så att det är blandat. I ena sjön är det flodkräftor och i en annan kan det vara signalkräfta - så det finns överlevnadschans även i den sjöarna, säger han.

Efterlysning
Det behöver alltså inte vara kört för flodkräftan bara för att det finns signalkräftor i närheten. Hittills finns det mellan 50 och 100 kända flodkräftslokaler i länet, men Kalle Gullberg skulle gärna vilja få reda på om det finns flodkräfta på fler ställen.

– Vi vill hemskt gärna att de som har fått kräftor nyligen - och kanske redan vet om det är flodkräfta eller signalkräfta - hör av er! uppmanar Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista