Ny kompasskurs för Gävle Stadsbibliotek

Idag återinvigs Stadsbiblioteket i Gävle efter en omfattande modernisering. En världsnyhet är samarbetet med Lantmäteriet som innebär att stadsbiblioteket nu kan erbjuda en avancerad karttjänst.

Den omfattande ombyggnaden har dels haft syftet att anpassa stadsbiblioteket till den tekniska utvecklingen på mediaområdet, dels att göra det till ett mer levande bibliotek.
Kronan på verket är den nya karttjänsten. Den utgörs av ett tekniskt samarbete med Lantmäteriet som ger besökarna möjlighetenatt leta reda på olika kartor - såväl historiska som moderna - och sedan få kartorna brända på en cd-skiva.
- Människor är oerhört intresserade av kartor. Det handlar om kartinformation om allt från friluftsliv och länder till släktforskning säger Conny Persson, enhetschef för Gävle Stadsbibliotek.
En annan viktig teknisk nyhet är att stadsbiblioteket numera har trådlös uppkoppling för dom som vill ta med sin egen dator och arbeta mot internet. Denna biblioteksfunktion har kallats Högskolebron och har möjliggjort genom ett samarbete mellan vuxenutbildningarna, Högskolan och biblioteket. Högskolebron gynnar särskilt distansstuderande som på biblioteket söker en lugn studiemiljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".