Många vill hjälpa terroristoffren

Enligt Röda Korset tar nu organisationen emot många telefonsamtal från svenskar som behöver prata om det uppskakande gisslandramat i Beslan i södra Ryssland. Många vill också skänka pengar till det katastrofhjälpskonto som står öppet för hjälp till terrorristoffren.

Internationella Röda Korset finns på plats i Beslan med 25 psykologer och 60 sjuksköterskor. Röda Korset har också skickat sjukvårdsmaterial till sjukhuset i Beslan som nu är välförsett. Röda korsets pressekreterare Maude Fröberg säger dock till Radio Gävleborg att många skadade också förts till Vladikavkaz - huvudstad i Nordossetien - och där behövs fortfarande mer sjukvårdsutrustning.

- Vi inriktar oss just nu på de praktiska problemen säger Maude Fröberg, som har förståelse för den vanmakt många känner inför de traumatiserade barn som trots allt överlevde gisslandramat. I fält har dock psykologer från Ryska Röda korset redan inlett de stödjande behandlingar som sannolikt måste fortsätta under mycket lång tid framöver.
Bland svenska barn som tagit del av nyhetsrapporteringen är också frågorna och medkänslan för de drabbade barnen stor. För dem har Ungdomens Röda Kors denna helg bemannat organisationens telefonlina ”Jourhavande kompis” som tar emot samtal från den som vill tala om det som har hänt.

Psykolog Birgitta Gäldin på Rädda barnens centrum för barn och ungdomar i kris har ett annat handfast råd till barn som på något sätt vill hjälpa till - att rita vad man känner och skicka in till hjälporganisationerna.
- Det lilla kan vara av stor betydelse. De överlevande barnen behöver veta att det finns barn runt om i världen som tänker på dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".