Malin och Terje Hellesö. Foto Karin Selldén/Sveriges Radio
Söderhamn

Terje Hellesö talar ut

2:18 min

För en tid sedan avslöjades att den framgångsrike naturfotografen Terje Hellesö fuskat genom att manipulera sina bilder och häromdagen blev han av med titeln Årets Naturfotograf 2010. I en intervju med P4 Jönköping har han nu talat ut. Han avslöjar att första gången han manipulerade en bild var när han bodde i Söderhamn.

Naturfotografen Terje Hellesö - som nu bor i Mullsjö - förfalskade över 90 lodjursbilder innan han avslöjades. Det berättar han i en öppenhjärtig intervju i P4 Jönköping, där han också erkänner att han manipulerade sin första bild redan 2005 när han bodde i Söderhamn:

– Det var en bild från Söderhamn 2005. Jag skulle fotografera Rådhustornet och Oskarsborg tillsammans i en och samma bild, och just den vinkeln som den bilden kunde göras ifrån med den brännvidden som jag ville använda - det gick inte att komma till den vinkeln. Så det jag gjorde var att jag markerade Oskarsborg i bakgrunden och drog det åt vänster så att de skulle komma lite närmare varandra, berättar Terje Hellesö.

Terje talar ut
För första gången berättar naturfotografen Terje Hellesö öppenhjärtigt om de manipulerade naturbilderna. Han försöker förklara varför minst 100 bilder förändrats, om vad som hände efter erkännandet och vad han tror om framtiden.

För en och en halv vecka sedan erkände Terje Hellesö att han manipulerat bilder. Då hade debatten pågått några dagar och först förnekade han helt.
Och nu, när han erkänt har han svårt att hitta den exakta orsaken till fusket.

"Ekonomi och stora krav"
- Vi har varit under stark ekonomisk press en lång tid, det kan ha drivit mig. Jag har också ställt oerhört stora krav på mig själv som jag inte kunnat infria, min prestationsångest har varit stor, säger Terje Hellesö.

- Någonstans där tror jag sanningen ligger.

Men du var ju redan en stor fotograf?

- Och det lyckades jag förstöra. Och jag har frågat mig själv så många gånger: varför i helsike?

- Men jag föll för frestelsen. Och så här efteråt är jag förvånad att det höll så pass länge och att jag lyckades hålla masken så länge, också inför min fru.

Ska gå igenom hela sitt arkiv
Han har plockat bort 93 lodjursbilder, två grävlingbilder och en bild på en mårdhund. Nu ska han gå igenom hela sitt arkiv, för hur många bilder han manipulerat exakt vet han inte.

Pernilla Arvidsson P4 Jönköping
pernilla.arvidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista