Hofors

Hofors kommun siktar på rökfritt

1:41 min

I Hofors vill kommunledningen få så många som möjligt av sina medarbetare att sluta röka och snusa. Kommunen har tagit fram en ny tobakspolicy som går ut på att man ska försvåra för de anställda att röka eller snusa på arbetstid, till exempel genom tobaksfria områden.

- Ingen ska drabbas av rök eller snus som inte vill det. För den som nu måste röka måste det ju finnas en möjlighet att göra det men det ska inte störa jobbet och inte störa andra, säger Kurt Christiansson IT-strateg åt Hofors kommun som gärna tar ett bloss emellanåt, men han har inget emot kommunens nya riktlinjer.

Han är nu en av de som kommunen vill nå i sitt arbete med att minska tobaksanvändningen bland sina medarbetare. Den nya tobakspolicyn innebär att de anställda ska erbjudas stöd i form av sluta röka-kurser och den som har varit rök- eller snusfri i 9 månader kan få ersättning för nikotinläkemedel med högst 700 kronor.

Dessutom kommer man inte att få röka vid entréerna till kommunens lokaler, och personer som jobbar inom vården kan behöva ha olika kläder på sig när de röker och när de ska möta en patient. Målet på lång sikt är att bli en tobaksfri kommun säger folkhälsostrategen Christina Eriksson.

- Målet är att få en bättre folkhälsa i hela Hofors kommun.

Och arbetet har redan gett resultat.

- Många visste att det var på gång och det genererade att många chefer slutade röka.

Men Kurt Christiansson då? Vi går tillbaka till rökrutan utanför kommunhuset.

Kan du tänka dig att sluta?

- Ja det kan jag väl men jag är inte så motiverad för det. Jag får försöka röka litegrann bara.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se