GÄVLEBORG

Kvinnlig rösträtt jubilerar

1:22 min

I år är det 90 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Något som uppmärksammas bland annat i Hofors av Kerstin Hesselgren-sällskapet, en av de främsta kvinnoröstkämparna i början av 1900-talet. Vi träffade Ingrid Elevall, en av grundarna till sällskapet.

- Det finns fortfarande väldigt mycket att göra när det gäller jämställdhet och kvinnans ställning. Kvinnans löner jämfört med männens till exempel. Vi har arbetat i Kerstin Hesselgrens ända sen 1988 när sällskapet bildades, säger Ingrig Elevall.

Kerstin Hesselgren från Hofors var en av de främsta kvinnoröstkämparna i början av 1900-talet. 1921 fick kvinnor delta i valet för första gången. Följande år tog Kerstin Hesselgren plats i det politiska finrummet då hon som den första kvinnan i Sverige blev invald i riksdagens förste kammare. Hon var en politisk vilde som brann för sociala frågor - frågor som ofta berörde kvinnans situation. Om Kerstin Hesselgren levt i dag så skulle hon ha arbetat för i stort sätt samma frågor, det tror i alla fall Ingrid Elevall.

- Det är det här med jämställdhet och att kvinnorna ska ha samma rätt till karriär som männen har. Och vi har ju kommit långt. Men det finns mycket att göra ännu.

Vad tror du om framtiden då?

- Jag vill tro att det ska bli ännu mer jämlikhet. Det är det vi jobbar för.

Linda Åberg
linda.aberg@sverigesradio.se