Nya tuffa skollagen

Lärarnas examen räcker inte till

1:49 min

Många lärare tvingas nu själva till skolbänken sedan nya skollagen slagit fast att alla lärare ska vara legitimerade och behöriga i ALLA sina ämnen senast 2015. De flesta lärare har examen, men 4 av 10 undervisar ändå i ämnen de inte är behöriga i.

SO-lärarare Helené Tagesson vid Sofiedalsskolan i Gävle har lärarexamen i fem ämnen, men måste nu ändå plugga samhällskunskap för att få fullständig lärarlegitmation.

- Jag ska försöka läsa på distans på fritiden. Det känns jobbigt, men alternativet är studieledigt med löneavdrag, säger hon.

Samtidigt är hon fast besluten att uppfylla de nya tuffare krav som den nya skollagen ställer.

- Det är viktigt. Annars får jag inte sätta betyg själv efter 2015 och jag vill ha full lärarauktoritet.

Sju års studier inte nog

Lärarkollegan Lise-Lott Luthström som på samma sätt saknar behörighet i ett enda av sina sex undervisningsämnen, ska också försöka komplettera med religionsstudier på fritiden.

- Jag tycker att mina mina tidigare sju års universitetsstudier borde räcka för undervisning på högstadiet. Men jag får förstås finna mig i de nya reglerna, säger hon.

Ingen kommunal hjälp

Examinerade lärare har rätt till studieledigt med löneavdrag genom det statliga utbildningsprogrammet Lärarlyftet 2. Lärare som helt saknar examen kan däremot inte räkna med något stöd. Det säger Frank Stoor, skolchef i Gävle där 4 procent eller ett 50-tal av lärarna saknar lärarexamen.

- Kommunen kan inte bekosta fem års utbildning. Det förväntas lärarna göra själva, säger han.

Många har fel ämnen

Det riktigt stora utbildningsbehovet återfinns dock bland alla de som i dag arbetar med läroämnen de saknar behörighet i. Det gäller minst 40 procent av alla lärare och det är särskilt för glesbygdskommunerna ett stort problem. Det säger Ljusdals skolchef, Stefan Meuller:

- Det är en enorm utmaning. Men vi måste se till att vi har utbildad personal 2015. Annars försätts vi i en ohållbar situation.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se