Somalia

DNA-tester kan återförena flyktingar

1:48 min

Från och med juli nästa år kan somaliska familjer som lever åtskilda hoppas på en återförening i Sverige. Det till följd av ett nytt lagförslag om utökad användning av DNA-tester som regeringen och miljöpartiet kommit överens om.

Halima Ali är ursprungligen från Somalia, men bor numera i Gävle och är mer än glad över det nya lagförslaget.

- Det är bra, för mitt folk har haft det svårt i nästan 19 år, alltså i hela mitt liv. Och min pappas kompis har faktiskt 14 barn som han inte har fått ta hit, trots DNA-tester.

Pass kan inte utfärdas

Därför är lagförslaget välkommet säger Halima Ali, om själv kom till Sverige från Somalia med sin familj för 10 år sedan. Hon är väl medveten om att alla inte haft samma tur - pappans vän som kämpar för att få hit sina barn från Somalia är ett bra exempel:

- Migrationsverket krävde att barnen skulle ha ha pass. Men det är ju omöjligt, eftersom Somalia inte är en stat och det har ända sedan 2009 gjort det omöjligt för barnen att komma hit.

DNA-tester ersätter pass

Men nu väcks alltså nytt hopp för alla somalier som lever åtskilda - det tack vare en överenskommelse som innebär att regeringen ska skjuta till cirka 850 miljoner kronor som bland annat ska användas till just DNA-tester.

Dessa tester borde bättre än passhandlingar kunna användas till att faställa relationerna i splittrade flyktingfamiljer. Det anser Gävlejuristen Charlotta Lagnander som särskilt arbetar med migrationsfrågor

- DNA-tester är naturligtvis ingen identitetshandling. Men de borde kunna användas till att slå fast släktskapet mellan föräldrar och barn och därmed göra en återförening möjlig, säger hon.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se