Gävleborg

Få skadeskjutningar under jakten

1:35 min

Det blev en lyckad björnjakt i länet i år. Det menar både länsstyrelsen och Jägareförbundet. Detta trots att två skadeskjutna björnar fortfarande inte hittats och en hona med ungar dödades.

– Jag tycker att det blev bra. Vi hade en skadeskjutning på en björnmamma men det är svårt att gå prickfritt igenom utan att någonting händer, vi får nog vara nöjda med det här, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande för Jägareförbundet i Gävleborg.  

I onsdags förra veckan fälldes den 50:de och sista björnen under årets jakt i Gävleborgs län. Flest björnar sköts i Ljusdal och Ovanåkers kommuner. Där dödades 33 stycken. Sofia Ageheim är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i länet och liksom Karl-Evert Hellsén är hon nöjd med årets björnjakt.

– Inga överskjutningar och inte anmärkningsvärt många skadeskjutningar heller. Det verkar som om björnjägarna har avlossat skott i rätt ögonblick förutom de skadeskjutna då, säger Sofia Ageheim.  

Tre björnar skadesköts under årets björnjakt. Två av dem har fortfarande inte hittas. En i Bollnäs kommun och en i Sandvikens kommun. Något som Jägareförbundets ordförande Karl-Evert Hellsén kommenterar så här.

– Det är två för många och det går inte att bortförklara. Det går inte att komma undan en skadeskjutning helt enkelt, säger Karl-Evert Hellsén.

Något som också hamnar på minuskontot under årets björnjakt är den björnhona med tre ungar som sköts ihjäl i Ockelbo.

– Ja, det är olyckligt, säger Sofia Ageheim.

– Där har vi inte några uppgifter om ungarna vi vet inte om det är årsungar eller fjolårsungar men det kan vara fjolårsungar utifrån storleken på dem, men vi hoppas på att det är fjolårsungar för då har de större chans att klara sig utan mamman. Det var en olycklig händelse att hon sköts bort från sina ungar.


Magnus Hansson
magnus.hansson@sverigesradio.se