Gävleborg

Få tonåringar bär cykelhjälm

1:52 min

95 procent av alla unga i länet mellan 13 och 15 år bryter mot lagen, vad det gäller cykelhjälmsanvändande. Det visar en undersökning som NTF har gjort.

Polisen bryr sig inte säger de unga som vi träffar på en högstadieskola i Gävle. Ulf Carnerius är trafikpolischef i Gävleborgs län, och han förklarar varför polisen inte bryr sig.

– Vad gäller barnens användande så står det att de som är under 15 år och färdas med tvåhjuligcykel ska ha hjälm eller annat lämpligt skydd. Det är ju ganska tandlöst eftersom man inte är straffmyndig förrän man blir 15 år.

Det finns alltså inga sanktioner för polisen att ta till mot alla de som bryter mot lagen. Ulf Carnerius skulle gärna se en lagförändring som skulle ge polisen mer straffsanktioner, men tills vidare tycker Ulf Carnerius ansvaret ligger hos skolan och föräldrar.

– Jag tror att både föräldrar och skolan måste ta ett större ansvar här och driva kampanjer för att barnen inte ska bli hjärnskadade, vilket kan bli om de kraschar på cykeln, säger Ulf Carnerius.

Skulle polisen kunna göra mer som stoppa barn på väg till skolan utan hjälm?

– Ja, det är naturligtvis en resursfråga för oss. Vi har naturligtvis möjligheten men vi måste också prioritera vad vi ska göra och det här är naturligtvis en mycket viktig del och vi har fått riktlinjer från polisstyrelsen att just cyklister är prioriterat i  trafiksäkerhetsarbetet område kommande år och vi måste ta omtag och göra mer i det fallet, så är det, säger Ulf Carnerius.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se