Gävle

"Man får inte göra så här"

1:50 min

Försäkringskassan vill minska ner tiden för personlig assistans för Andreas Obenius från Gävle, som är förlamad till 95 procent. Därför hungerstrejkar Andreas Obenius sedan i måndags.

– När jag öppnade mitt brev i onsdags så grät jag i två dagar. Först kändes som om att man tappade luften, fick en spark i magen. Man får inte göra så här, säger Andreas Obenius.

Det var för 13 år sedan som Andreas Obenius från Gävle voltade med sin bil och bröt nacken. I dag sitter han i rullstol och är förlamad till 95 procent. Men efter många år av rehabilitering har han tagit sig tillbaka till arbetslivet och driver i dag ett eget företag med 28 anställda.

– Jag har gått upp i arbetstid sakta så nu jobbar jag 75 procent och det har gått jättebra.

Men nu vill alltså Försäkringskassan dra ner Andreas tid för personlig assistans från cirka 180 timmar per vecka till lite drygt 150 timmar.
– Det innebär att jag förlorar en del av min flexibilitet att leva som vanligt. Jag måste bli fyrkantig och inrutad och måste passa tider. Blir jag förstoppad och måste sitta på toa i två timmar så har jag inte tid att gå på toa nästa dag, ungefär, säger Andreas Obenius.

Therese Karlberg, är verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan huvudkontor, och hon medger att det har blivit hårdare att få personlig assistans i och med en regeringsrättsdom.

– Så jag skulle till viss mån hålla med om att det blivit hårdare att få assistans, säger Therese Karlberg.  

Men Andreas Obenius ger inte som kamp.
– Jag blir trött och fryser och det tar lite på krafterna men än så är det ingen fara.

Men det här är en kamp som du ger inte upp kampen?
–  Någon måste säga ifrån. Nu är det nog!, säger Andreas Obenius.


Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sverigesradio.se