Gävleborg

Så mycket tar dina politiker ut i pension

2:03 min

Sveriges Radio har granskat hur mycket landets pensionerade politiker har tagit ut i visstidspension sedan 2009. I Gävleborg rör det sig om nästan 10 miljoner kronor och här kan du se hur mycket politikerna i din kommun tagit ut.

Det är politikerna som suttit i landstinget som lyfter mest pension av politikerna i Gävleborg. Det visar P4 Gävleborgs granskning. Sedan 2009 har 15 före detta landstingspolitiker tagit ut mer än 3,7 miljoner kronor i visstidspension.

En av dem är Ingrid Amrén Hedin som är den som tagit ut näst mest pengar av alla politiker.

– Många utav mina kollegor både på landstingssidan och kommunsidan har oerhört svårt att få jobb så därför måste det finnas, säger hon.

Du är bland de politiker i Gävleborg som lyfter mest pension. Tycker du att det är rimligt?

– Det är det avtalet som jag har, den pension som jag har.

Politikerna från Gävle och Sandviken tar ut mest
I kommunerna är det politikerna i Gävle och Sandviken som plockar ut mest i pension. Flest kommer från Gävle där åtta tidigare kommunpolitiker tar ut pensionspengar.

Hudiksvall är den kommun som betalat ut minst pengar de senaste två åren. Där har ingen politiker tagit ut pengar.

Lyssnare

Jag blir så jävla upprörd när jag hör om politikernas arvoden. Jag har en trasig kropp efter en fallolycka och blir tvingad att infinna mig på arbetsförmedlingen 2-3 gånger i veckan. Allt detta för 6000 kronor i månaden. Fy fan!

Nyheterna, P4 Gävleborg

026-66 65 30
nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.