Gävle

Budgeten - ett dråpslag för högskolan

1:44 min

Mindre lärosäten förlorar när större universitet ska utbilda fler läkare och civilingenjörer. Det framgår av budgetpropositionen som presenterades i går. Och även Högskolan i Gävle drabbas, där kan upp till sex hundra utbildningsplatser vara borta om tre år.

– Jafg tycker att det är väldigt olyckligt för ett län som har den lägsta utbildningsnivån i hela landet, samtidigt som vi har den högsta arbetslösheten, säger högskolans rektor Maj-Britt Johansson.

Högskolan en förlorare
De mindre lärosätena framstår som förlorare i regeringens budgetproposition som presenterades i går. Nu ska det satsas på bristyrken som till exempel civilingenjörer och läkare.

De stora universiteten med högt söktryck kommer att få mer pengar, medan många av de mindre lärosätena nu får ett minskat anslag.

Färre kurser och program?
I Gävle kan minskningen landa på ungefär 40 miljoner kronor de närmaste tre åren. Något som i praktiken kan innebära sex hundra färre utbildningsplatser. Och det får konksekvenser för utbudet.

– Vi måste koncentrera vårt utbildningsutbud när det gäller både kurser och program. Det blir alltså färre kurser och program att välja på, säger Maj-Britt Johansson.

Men är det inte bra att man satsar på civilingenjörer och läkare?

– Jo, det är ju helt rätt. Behövs det så är det bra att det görs, men vad jag vänder mig emot är att man kanske då tar utbildningsplatser från ett län där behovet är väldigt stort och besökstrycket också är väldigt stort, säger hon.

Utbildningar ses över
Nu kommer högskolan i Gävle att se över vilka kurser som har ett lägre söktryck än andra och bland annat ligger vissa intriktningar av lärarutbildingen i riskzonen.

Så här säger Pär Gustafsson Ahl som pluggar till lärare i Gävle:

– Spontant känns det inte helt ok - iallafall inte för högskolan i Gävle.

Varför inte då?

– Blir det färre platser blir det ju mindre utbildningar och mindre studieplatser. Gävle som högskola blir lidande, säger han.

Karin Eurenius
karin.eurenius@sverigesradio.se