Gävleborg

Kraftiga reaktioner efter nyhet om politikers visstidspensioner

1:33 min

Sveriges Radios granskning av politikernas visstidspensioner har väckt starka reaktioner bland Gävleborgarna under dagen. Men också flera politiker har nu signalerat att en förändring av visstidspensionssystemen nu behövs.

– Jag blev så j-la upprörd när jag hörde det här med politikernas arvoden. Jag själv har en trasig kropp efter en fallolycka, blev sjukskriven och blev utförsäkrad och blev tvingad att infinna mig på arbetsförmedlingen och får en jobbcoach och dit blir jag tvingad att åka 2-3 gånger i veckan för 6 000 kronor i månaden, säger en lyssnare som hade ringt in till P4 Gävleborg.

Nyheten väcker känslor
Ja reaktionerna har varit många under dagen både på P4 Gävleborgs internetsida och på telefon. Att kommun- och landstingspolitiker har rätt att ta ut miljonbelopp efter att de avslutat sina förtroendeuppdrag väcker känslor.

Men även från politker hörs reaktioner. I morse intervjuades moderaten och ordförande för förhandlings-delegationen på Sveriges kommuner och Landsting, Ingela Gardner Sundström, i P1 morgon:

"Anledning att se över reglerna"
– Man får se allting i ljuset av den tid som de här reglerna skapades. Från början var det ju ett sätt att kunna rekrytera människor till de här förtroendeuppdragen. Det finns väl anledning att se över de här reglerna även för de förtroendevalda, säger hon.

Också före detta riksdagsledamöters esättningar när de slutat har tidigare ansetts för generösa, och nu anser flera av gruppledarna i riksdagen att en översyn också bör göras vid landets kommuner och landsting.

– Det är väl helt logiskt. En gräddfil för politiker är väl inte riktigt nödvändigt, säger Göran Ivar, en lyssnare från Hudiksvall.