Gävle

Räddningstjänst på schemat

2:09 min

Från och med den här terminen kan det stå "rökdykning" på vissa gymnasieelevers schema, om man går på Polhemsskolan i Gävle. Det är en ny inriktning som kallas för räddning och säkerhet och är en del av barn- och fritidsprogram. (Se bildspel)

– Det känns lite läskigt, säger Alexander Palm där han står i en brandgul räddningsoverall och med en heltäckande andningsmask, beredd att gå in i en rökfylld container.

Tommy Törling är räddningschef i Gästrikland och han berättar om varför Gästrike Räddningstjänst satsar på den här utbildningen.

– För att bli brandman krävs en eftergymnasial utbildning, vi vill lära känna eleverna innan dom söker den.

Rekrytering
Det är alltså ur rekryteringssyfte som räddningstjänsten avsätter resuser för att utbilda dom knappt 20 eleverna per år. Inriktningen räddning och säkerhet är en del av Polhemsskolans barn- och fritidsprogram. Inga Bostrand är rektor för skolan och utbildningen.

– Vi vet att det är många elever sedan tidigare som har velat bli brandman och polis, därför har vi nappat på det här, säger Inga Bostrand.

Blåljusyrken
Utbildningen är alltså till för dom elever som vill jobba inom dom så kallade blåljus-områderna och inom väktarbranchen. Två elever som just har prövat att bryta upp en bil med en stor lufttryckstång, heter Hanna Karlberg och Jennifers Forsberg.

– Det var lite läskigt, grejerna var tunga, säger Jennifers Forsberg, som vill bli brandman.

Väktare
Men det är ingen garanti för att man blir varken polis eller brandman efter gymnasieutbildningen, bägge utbildningarna kräver vidare studier. Däremot kan man bli väktare utan att läsa vidare. Men tillbaka till den rökfyllda containernen, nu har Alexander Palm kommit ut och tagit av sig andningsmasken.

– Det var varmt men ganska mysigt, säger Alexander Palm och ler beredd att ge sig i kast med nästa övning.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se