P4 granskar politikerpensioner

Inga kontroller görs

2:02 min

Trots att kommuner och landsting det senaste året betalat ut tiotals miljoner kronor i politikerpensioner till före detta politiker görs inga kontroller av ersättningarna. Lanstingsrådet Eva Tjernström i Gävleborg litar på att KPA, som är det företag som förvaltar pensionerna, tar ansvaret.

– Det får vi räkna med att de företag som sköter utbetalningarna också ser till att sköta att man kontrollerar att rätt uppgifter finns. Och det är ju som vilken inkomstrapportering som helst och den sköts ju på samma sätt, säger landstingsrådet Eva Tjernström.

Men på KPA gör man ju inte det. Man kollar inte de här uppgifterna mot Skatteverket och mot inkomstdeklarationen...

– Ja, det är iallafall ingenting som vi kan göra heller. Den möjligheten har inte vi. Vi har inte den rätten, svarar hon.

KPA kontrollerar inte uppgifterna
KPA är det företag som har hand om politikernas visstidspensioner i Gävleborg. Det är hit som före detta kommun- och landstingspolitiker själva får redovisa de inkomster de har - inkomster som delvis ska dras av från visstidspensionen.

Gunilla Hallenberg är chef för avtal och produkt inom KPA pension och hon berättar att politikerna själva redovisar och lovar att de uppger rätt inkomster:

– Man får uppge den inkomst som man har haft, och det är dels allt som kan betraktas som lön, säger hon.

Kollar ni av de här uppgifterna mot exempelvis Skatteverket?

– Vid normal handläggning gör vi inte det, utan vi kollar av att blanketterna kommer in och att de är korrekt ifyllda och att de är underskrivna på heder och samvete, säger Gunilla Hallenberg, chef för avtal och produkt inom KPA pension.

Inget kontrollsystem finns
Trots att det i Gävleborg rör sig om mer än 2 miljoner kronor som har betalats ut till visstidspensionärer under det första halvåret 2011, så finns det alltså inget kontrollsystem. Om en politiker skulle göra fel eller missköta rapporteringen så kan inte det upptäckas av landstingen eller kommunerna.

– Vi ska inte bygga upp en organisation där vi går in och granskar enskilda människors ekonomi, den rätten har inte vi - och ska inte heller ha, säger landstingsrådet Eva Tjernström.

P4 kan inte heller kontrollera
Och när P4 Gävleborg vill kontrollera några före detta landstingspolitikers redovisning av sina tjänsteinkomster tar det stopp. Efter en vecka uppger Landstingets presstjänst att de inte har tillgång till uppgifterna. Och KPA vill inte lämna ut information om enskilda politiker, eftersom ett pensionsbolag inte omfattas av offentlighetsprincipen.

Så funkar SKL-modellen

Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd/landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1-3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75% av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Fernando Arias

Fernando Arias. Foto: Sveriges Radio

Tel: 026-66 65 22
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.