P4 granskar politikerpensioner

Politiker kritiserar pensionssystem

1:34 min

Efter Sveriges Radios granskning av landstings- och kommunpolitikernas visstidspensioner har nu flera lokala politiker valt att kristisera det nuvarande pensionssystemet. Bland andra Patrik Stenvard, oppositionsråd (M).

– Ja, det man har läst och hört nu så verkar det ganska orimligt att det ska fungera som det gör - att man som politiker inte ska behöva jobba efter sin politiska karriär, det låter väldigt orimligt. Arbetslinjen ska gälla även för oss politiker, säger Patrik Stenvard, oppositionsråd för moderaterna i landstinget.

Besked välkomnas också av Tjernström
Och SKL:s besked om att man nu kommer se över kommun- och landstingspolitkernas pensionssystem välkomnas också av socialdemokraternas landstingsråd Eva Tjernström:

– Alla typer av system som kostar pengar ska ses över.

Du som landstingsråd - kan inte du göra något åt det här?

– Nej, det kan jag faktiskt inte utan det här är ett regelverk som finns. Jag kan inte göra något annat än att tycka att det är bra att det ska ses över och stödja det, men jag kan själv inte göra något åt det, säger hon.

Ett sätt att göra något åt det är väl att själv påverka SKL i den här frågan när det gäller deras rekommendationer..

– Ja det är ett sätt.

Är det något som du kommer att göra?

– Ja, frågan kommer säkert upp i någon form och då kommer jag att tycka att det är bra att man ser över det, säger Eva Tjernström.

"Hitta en nationell lösning"
Men trots att det är fullt möjligt för en kommun eller ett Landsting att själv skriva ett eget avtal så tycker varken Eva Tjernström eller Partrik Stenvard att det är en speciellt bra idé. Det är viktigt att det är lika för alla säger de: Det moderata oppositionsrådet Patrik Stenvard igen:

-- Jag tror man måste hitta en lösning som gäller nationellt annars blir det väldigt konstigt. På de ställen man har hittat lokala lösningar har det blivit mer konstigt än där man har kommit överens nationellt - ås jag tror att SKL ska se över det här så det blir lika för alla, säger han.

Så funkar SKL-modellen

Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd/landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1-3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75% av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Fernando Arias

Fernando Arias. Foto: Sveriges Radio

Tel: 026-66 65 22
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.