landstinget

Sjukhusens servicekassor försvinner

1:58 min

Landstinget Gävleborg måste spara pengar och lägger därför man ner servicekassorna på länets alla sjukhus. Patienterna ska i stället direkt gå till sin avdelning och anmäla sitt besök.

– Jag tror att det kommer att bli kaos och att de som bestämt det här inte fattar vad det innebär. Jag tycker synd om patienterna som kommer och behöver hjälp, säger Mona Broberg som arbetar i en av servicekassorna på Gävle Sjukhus.

Varför tror du att man gör så här?

– Ja, de tror väl att de ska spara pengar, men jag tror inte att man sparar pengar på det här utan det är patienterna som kommer att få betala.

Flyttas till avdelningarna
Personalen som arbetar i servicekassorna har så många fler uppgifter än att vara registrera patientbesök och stämpla högkostnadskort.

Trots det börjar avvecklingen av servicekassorna redan nu i höst och istället flyttas den funktionen ut på varje avdelning.

Nedläggningen är en konsekvens av att landstingets administration måste spara upp till 30 miljoner kronor till nästa år.

Många är kritiska
Många på sjukhuset i Gävle som P4 Gävleborg pratat med tycker att det är en dålig idé att lägga ned Servicekassorna:

– Det tycker jag inte är bra. Kommer man på ett ställe som man inte känner till så kan det vara bra att fråga i servicekassorna om man inte riktigt vet vart man ska, säger Sigvard Kanon från Ljusdal.

Men enligt Kenth Larsson, landstingets chef för lednings- och verksamhetsstöd, kommer det nya systemet göra det lättare för patienterna:

– Det främsta och viktigaste för våra patienter är att det är ett försök att göra det enklare och snabbare när man kommer till sjukhusen. I dag beror det på vad man ska besöka för mottagning om man ska gå direkt dit eller anmäla sig i servicereceptionen, säger Kenth Larsson.

Och det finns de som håller med Kenth Larsson:

– Det tror jag kan vara en vettig lösning, för ibland kan det vara 20-25 personer före och då stiger pulsen. Man åker inte hit en kvart före i regel, säger Mats Blom, från Sandviken.

Linda Åberg
linda.aberg@sverigesradio.se