gävleborg

Jägareförbundet på krigsstigen

1:46 min

Svenska jägareförbundet har fått nog när det gäller hur regeringen hanterar vargfrågan. Under ett extrainsatt möte i torsdags kväll beslutade förbundets samtliga länsordföranden att tills vidare avbryta allt samarbete med regeringen när det gäller varg.

– Jag är en lugn och sansad person i vanliga fall men nu tycker jag att måttet är rågat, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande för jägareförbundet i Gävleborgs län, som är på krigsstigen.

Bryter samarbetet med regeringen
Enligt Karl-Evert Hellsén känner jägareförbundet att de har blivit lurade av regeringen.

Jägareförbundet lovade att de skulle jobba för att få en acceptans bland jägarkåren för en inplantering av varg i Sverige om det skulle bli en fortsatt licensjakt på varg åtminstone över 2012.

Men efter att EU-kommissionen hotat att dra Sverige inför rätta på grund av jakten på varg så blir det ingen licensjakt på varg nästa år.

Det gör nu att jägareförbundet fryser samarbetet med regeringen.

"Vi befattar oss inte med vargar"
– Ja, vi kommer inte att ställa upp på skyddsjakt. Vi kommer inte att göra någon inventering på varg med mera, säger han.

– Alla rovdjur som det är licens på ställer vi upp på, till exempel björnspillning och lodjursinventering, men allt som rör vargen kommer vi inte att befatta oss med - och då inkluderar det skyddsjakten också.

Innebär inte det att vargen kommer att kunna leva vidare om man säger så?

– Ja, men det är väl så de vill ha det så då får de väl reda ut det själva! Så ser vi på saken, och jag som länsordförande i Gävleborg som är så  nedsmittat av varg jag vet ju vad jägarna tycker. Jag är glasklar i mina uttalanden. Vi är ju en medlemsorganisation och vi måste ju lyssna på våra medlemmar och då gör de inte hur f-n som de vill!

Vad hoppas du ska hända nu då?

– Jag hoppas att det blir många vargar tilldelade på en vargjakt ganska snart för annars kommer vargarna att öka i antal. Nu kanske de vill ha 450 till 500 vargar - det pratas det ju om också - men då kan de glömma jägarkårens stöd, den saken är klar, säger Karl-Evert Hellsén som är ordförande för jägareförbundet i Gävleborgs län.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sverigesradio.se/gavleborg