Företagsklimatet i Gävleborg är iskallt

Statens och kommunernas försök att stimulera nyföretagandet i Gävleborg har misslyckats. Antalet nystartade företag i länet har minskat med en femtedel jämfört med i fjol och enligt färsk statistik från Bolagsverket och Nyföretagarcentrum är det nu bara Gotlands län som har en sämre företagsutveckling än Gävleborg.

Enligt Lars Beckman, regionchef vid Svenskt Näringsliv i Gävleborg, har inte statens och kommunenernas försök att stimulera näringslivet haft någon effekt. Tvärtom har den kvarts miljard kronor som de senaste fem åren investerats i näringslivsutveckling resulterat i ett minskat nyföretagande, säger han.

Gävleborgs kalla företagsklimat har nu lett till att det industriella utvecklingscentret Gävleborg UIC, vars syfte just är att stimulera nyföretagandet självt riskerar att gå i konkurs. Stiftelseägda UIC som frikostigt förmedlat 13 miljoner skattekronor till olika företagsprojekt klarar inte länge att betala sina skatte- och leverantörsskulder. UIC:s styrelseordförande Börje Andersson säger till Radio Gävleborg att företaget tvingats till en rekonstruktion och att det är just nu är osäkert om företaget alls överlever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista