Ungdomar drabbas när Sandviken drar ned anslag till studieförbunden

Sandviken är den kommun i länet som drar ned mest på sina anslag till studieförbunden. Ett faktum som nu kan påverka ungdomsverksamheten i kommunen.

På ungdomsgården Centrum i Folkets Hus i Sandviken t.ex. är i dag framtiden osäker. Centrum är en ungdomsgård med stor musikverksamhet som är helt i beroende av det bidrag på 40.000 de får från Studiefrämjandet i Sandviken. Men nu har anslaget från Sandvikens kommun sänkts i så många år att det är frågan om vad som händer med verksamheten där i fortsättningen.

Elisabeth Kjellgren är verksamhetschef på Studiefrämjandet i Sandviken, och de har tappat 2500 studietimmar på grund av de minskade anslagen. Och nu är det frågan om att eventuellt dra ned drastigt på de summor som går till ungdomsgården Centrum i Sandviken, men även till Backbeatbolaget som har den största musikverksamheten för ungdomar i Sandviken.

Sven-Olof Sundqvist, ordförande i Kultur- och fritidsnämden i Sandviken blev chockad över att höra att musikverksamheten för ungdomar kan komma att skäras ner rejält p.g.a. brist på pengar hos bl.a. Studiefrämjandet. Men han vill inte att kommunen ska skjuta till några extra pengar. Istället tycker han att medlen ska omprioriteras så att vuxnas aktiviteter drabbas, istället för ungdomars aktivitet. Det säger han till Sveriges Radio Gävleborg.

Studiefrämjandet i Gästrikland kommer nu att se över sin verksamhet, och kontoret i Sandviken är hotat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".