mordet i hofors

Vill ha sänkt straff för Hoforsmordet

1:50 min

I dag inleddes förhandlingarna i hovrätten mot de tre personer som dömts för inblandning i mordet på en 54-årig Hoforsbo i våras. Alla tre vill ha lägre straff, medan åklagaren Krister Frykman tvärtom vill se skärpta straff.

- Jag anser ju att alla dom tre tilltalade i tingsrätten har kommit för lindrigt undan. I första hand är det huvudmannen som har fått ett alldeles för kort fängelsestraff, säger åklagaren Krister Frykman.

Nu ställs de tre ungdomarna inför rätta igen. Den nu 21-årige mannen dömdes till nio års fängelse för mord. Den 21-åriga kvinnan dömdes till tre års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. En tredje person dömdes till åtta månaders fängelse för medhjälp till misshandel.

Bakgrunden till det hela var en natt i april. Ungdomarna och den 54-årige mannen träffas ute på en restaurang i Hofors. Där hävdar kvinnan att han tafsar på henne. Hennes pojkvän, den 21-årige mannen, blir arg och med hjälp av den tredje personen som visar vägen går de hem till 54-åringen. Där följer sen en utdragen misshandel som leder till 54-åringens död. Mannen har erkänt delar av misshandeln, men han nekar fortfarande till mord, säger hans advokat Gustaf Andersson.

- Vi vill att delar av åklagarens gärningsbevisning ska ogillas. Till exempel det att han har hoppas jämfota i den avlidnes huvud. Det är nånting som enligt min klient inte har hänt och det har vi stöd för av rättsläkaren, säger han.

Men åklagaren hävdar ändå att 21-åringens syfte den där kvällen var att döda 54-åringen.

- Det är ingen impylshandling utan det finns gott om tid för honom att besinna sig, säger Krister Frykman.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se